Facebook Menu
Facebook
Sir Winston Fitness
Menu
Overzicht

Nieuws

komkommers_gezond_sir winston fitness

10 eigenschappen van komkommers

22 februari 2016

10 eigenschappen van komkommers op een rij!

1. Gezond tussendoortje

Komkommers zijn een uitstekende bron van B vitamines en uitermate geschikt als heerlijk tussendoortje.

2. Hydraterend

Komkommers bestaan voor 95% uit water en helpen dus je lichaam gehydrateerd te houden en afvalstoffen af te voeren. Komkommers bevatten de meeste vitamines die je lichaam nodig heeft. Eet de komkommer wel met schil want die bevat de nodige vitamine C (10% van DAH).

3. Preventie

In komkommer zitten lignanen (groep stoffen die veel voorkomen in lijnzaad) die in verband worden gebracht met gereduceerde risico’s op vormen van kanker zoals borstkanker, baarmoederkanker en prostaatkanker. Het gaat dan met name om de stoffen lariciresinol, pinoresinol en secoisolariciresinol.

4. Frisse adem

Heb je last van een slechte adem? Druk een schijfje komkommer ongeveer 30 seconden met je tong tegen je gehemelte. De fytochemicaliën zullen de bacteriën in je mond die de slechte adem veroorzaken doden.

5.Voorkom een kater

Heb je lekker doorgezakt en vrees je voor die kater de volgende morgen? Eet dan een paar schijfjes komkommer voor het naar bed gaan en voorkom een kater en hoofdpijn. Komkommers bevatten genoeg suiker, vitamine B en elektrolyten om essentiële voedingsstoffen aan te vullen en zo de intensiteit van zowel je kater als de hoofdpijn te verminderen.

6. Gewichtsverlies & spijsvertering

Een komkommer bevat weinig calorieën en veel water en is alleen daarom al interessant voor mensen die willen afvallen. Het hoge gehalte aan water en voedingsvezels maakt de komkommer zeer effectief in het afvoeren van gifstoffen uit het spijsverteringkanaal. Het bevordert daardoor de spijsvertering. Het dagelijks eten van komkommers wordt als remedie gezien tegen chronische constipatie.

7. Gewrichten

Komkommer bevat silicum hetgeen wel bekend staat voor zijn goede werking op de gewrichten doordat het de verbindende weefsel versterkt. De vitamine A, B1, B6, C & D, folaat, magnesium en kalium kunnen pijn van jicht en artritis verlichten wanneer deze gemixt wordt met wortelsap waardoor het niveau van urinezuren wordt verlaagd.

8. Cholesterol en bloeddruk verlagend

Het sap van komkommers bevat een hormoon dat de alvleesklier nodig heeft bij het aanmaken van insuline. Komkommers kunnen daardoor een gunstig effect hebben voor diabetici. Verder heeft onderzoek aangetoond sterolen in komkommers het cholesterol niveau kunnen verlagen. Komkommers bevatten voorts veel kalium, magnesium en vezels welke een gunstig effect hebben op het reguleren van de bloeddruk. Hierdoor zijn ze interessant voor mensen met zowel lage als te hoge bloeddruk.

9. Huid & haar

De schil van de komkommer kun je ook gebruiken tegen huidirritaties en verbranding door de zon. Plaats schijfjes komkommer over opgezwollen en geïrriteerde plekken en de verkoelende anti zwellende eigenschappen zullen hun werking hebben. Het silicium en zwavel in komkommer stimuleert de groei van je haar.

10. Huishoudelijk

Van totaal andere orde, maar wel handig, is hoe je komkommers kunt gebruiken voor huishoudelijke doeleinden. Behandel je spiegel met een plakje komkommer en hij zal niet zo snel meer beslaan. Een piepende deur? Behandel het scharnier even met een stukje komkommer en hij zal voorlopig weer geluidloos open en dicht gaan.

We kunnen het ons haast niet voorstellen dat je nog meer redenen nodig hebt om de komkommer een mooi plekje in je dieet te geven.

Bronnen:
Sir Winston Fitness

- Sir Winston Fitness Blog -
Gratis tips voor een gezonder leven

  • 2 keer per maand
  • Exclusieve tips:
      Voeding, Training, Lifestyle
  • Als eerste op de hoogte
Ja, stuur me de gratis tips