Facebook Menu
Facebook
Sir Winston Fitness
Menu
Overzicht

Nieuws

Benut je volleidge broccoli Sir Winston Fitness

Benut je volledige broccoli

22 februari 2016

Tips voor bereiding

Broccoli is een hele gezonde groente. De vezels, beta-caroteen, calcium en vitamine C dragen bij aan lichaamsfuncties zoals spijsvertering, celreparatie en celbescherming. Voorts lijken bestanddelen van de groente het lichaam tegen kanker te verdedigen. Het bestanddeel di-indolylmethaan versterkt je immuunsysteem.

Om het maximale uit je broccoli te halen hebben wij de volgende tips:

Liever stomen dan koken

In verband met behoud van de voedingsstoffen kun je beter je broccoli stomen. Het water kun je na afloop weer gebruiken bij andere gerechten (bijv. om je aardappelpuree mee aan te maken) of drinken. Daarmee gaan geen voedingsstoffen verloren.

Ruim van te voren snijden

Koolsoorten zoals broccoli kun je, in tegenstelling tot andere groenten, het beste ruim van tevoren snijden. Na het snijden gaat de kool zich beschermen door de aanmaak van glucosinolaten. Deze beschermen niet alleen de broccoli tegen bederving, maar beschermen ons ook tegen kanker en veroudering. Als je optimaal hiervan wilt profiteren zou je de broccoli 2 dagen van te voren moeten snijden.

Stam gebruiken

De meeste mensen snijden de stronkjes van de stam en gooien deze vervolgens weg. Zonde, niet meer doen. De helft van het gewicht en de voedingswaarde van de broccoli waarvoor je hebt betaald bestaat uit de stam. Je kunt ervoor kiezen de stam in kleinere moten te snijden en deze mee te bereiden. Zelf kies ik er vaak voor om de stam rauw op te eten. Nee, het is niet vies. Je snijdt de groene buitenkant van de stam af totdat je de witte kern overhoudt. Deze heeft een heel eigen smaak die nog het meeste wegheeft van radijs.

Bronnen:

Sir Winston Fitness

Wikipedia

Voedingswaardetabel.nl

 

 

- Sir Winston Fitness Blog -
Gratis tips voor een gezonder leven

  • 2 keer per maand
  • Exclusieve tips:
      Voeding, Training, Lifestyle
  • Als eerste op de hoogte
Ja, stuur me de gratis tips