Cheat meals die je vet verbranden

Ja, cheat meals helpen je echt bij het kwijtraken van die overtollige kilo’s vet. Sterker nog, ze zijn essentieel voor iedereen die een gezond dieet of voedingspatroon hanteert. Maar voordat je direct die pizza in de oven gooit. Er zijn een paar regels die je in acht moet nemen, want anders werken de cheat meals alleen maar tegen je. Maar goed, eerst is het belangrijk om te begrijpen waarom cheat meals belangrijk zijn.

Psychologisch

Het psychologische effect van de cheat meals mag niet onderschat worden. Het is voor zelfs de meest fanatieke sporter bijna ondoenlijk om voor een langere periode strikt gezond te eten en dag in dag uit elke vorm van misleiding te weerstaan. Zelfs voor iemand met een stalen zelfbeheersing een zware opgave omdat ons lichaam evolutionair geprogrammeerd is gevoelig te zijn voor zoetigheid en vet. Het volharden in je dieet is een stuk makkelijker met een lekker ijsje of een stuk pizza in het vooruitzicht. Kortom, cheat meals maken je dieet haalbaar en goed vol te houden.

Wetenschappelijk

Maar er is ook een meer wetenschappelijke reden waarom we zo nu en dan een cheat meal nodig hebben. Dit heeft te maken met leptin, een stof geproduceerd door vetweefsel, dat ons lichaam helpt het lichaamsgewicht en de vetmassa te reguleren en invloed heeft op onze eetlust en energiebalans. Constant diëten leidt uiteindelijk tot calorietekorten waardoor ons energieniveau daalt. Een piek in calorie inname, dankzij je felbegeerde cheat meal, helpt het lichaam bij het op peil houden van je energiebalans die nodig is om te kunnen blijven sporten en diëten.

Regel 1: het is een cheat meal

Het heet een cheat meal en geen cheat day(s). Die hele pizza kun je best naar binnen werken, maar daar moet het dan ook bij blijven. Geniet van je cheat meal en ga over op je reguliere voedingsschema tot je volgende cheat meal. Wanneer dat is?

Regel 2: 90/10 regel

Voedingsdeskundigen zijn het over veel dingen oneens, maar over het algemeen kunnen zij zich allemaal scharen achter de 90/10 regel voor vrijwel alle dieetvormen. Deze impliceert dat je 90% van je dieet concentreert op gezond eten en je de resterende 10% lekker mag invullen met cheat meals. Dus stel dat je zes kleinere maaltijden per dag eet dan zit je op een 42 maaltijden per week in totaal. Vier daarvan mag je dan invullen met cheat meals. En dan bedoelen we dus niet vier cheat meals achter elkaar plakken, maar elke 10e maaltijd mag een cheat meal zijn.

Regel 3: Respecteer de macronutriënten

Hoewel de essentie van je cheat meal is dat je eet waar je gewoon trek in hebt, doe je er goed aan om toch enigszins rekening te houden met de macronutriënten. Je lichaam heeft nog steeds de behoefte aan eiwitten, koolhydraten en vet om spiermassa te kunnen bouwen en om je energieniveau op peil te houden. Probeer bijvoorbeeld je complexe koolhydraten eens te vervangen door simpele koolhydraten. Of bereid je kip eens lekker in de pan met wat jus in plaats van je geroosterde kip.

Regel 4: Cheat meal = post-workout meal

Idealiter plan je je cheat meals in na een work out. Dit lukt natuurlijk niet altijd, maar is wel aan te raden. Je lichaam moet wel klaar zijn om van de macronutriënten gebruik te kunnen maken, ongeacht of dit “goede” of “slechte” zijn. Na het trainen heeft je lichaam koolhydraten nodig om de energiebalans te kunnen herstellen. Ook zijn vetten en eiwitten benodigd voor spierherstel en –opbouw. Alle energie die je tot je neemt en je niet (meer) verbruikt wordt opgeslagen.

Tot Slot

Je kunt een cheat meal ook nog op een andere manier inzetten tegen gewicht/vetverlies. Namelijk door je calorie inname voor een aantal dagen op rij te veranderen. Stel je houdt je strikt aan een calorie inname voor vier dagen op een rij waarbij je net in een energie tekort zit. Vervolgens verhoog je je calorie inname gelijkmatig voor de resterende drie dagen van de week. Door op zijn tijd je inname te verhogen moedig je je lichaam aan om de calorieën sneller te blijven verbranden. Anders gaat je lichaam het verbrandingsniveau aan te passen aan de gereduceerde calorie inname, de zogenaamde spaarstand.

Menu