Wie wil er niet jonger uit zien?

Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat je er 9 jaar jonger uit kunt zien dan je bent. En nee, we hebben het niet over cosmetische ingrepen uiteraard, maar je krijgt die 9 jaar ook niet zomaar cadeau. We lichten het graag even toe: je cellen verouderen niet perse op dezelfde manier. Bij iemand met een ongezonde levensstijl zullen de cellen sneller verouderen dan iemand die er een gezondere balans op na houdt. In dat licht bezien is het is dus niet heel verrassend dat nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat bewegen en sporten het verouderingsproces van cellen vertraagd. Dit blijkt in het bijzonder te gelden voor volwassenen die meerdere malen per week op wat hogere intensiteit sporten.

Het geheim van jong blijven

Oke, laten we dat wat specifieker maken. Met meerdere keren bedoelen de onderzoekers toch wel 5 dagen per week. Die hogere intensiteit is nog te overzien, joggen volstaat bijvoorbeeld prima. Dat moet je dan wel 30 tot 40 minuten per dag doen. Toegegeven, dat is niet niks, maar dat is 9 jaar ook niet ;)

Alleen serieuze fysieke inspanning lijkt een verschil te sorteren op dit gebied. Met een wandelingetje of een ritje op de fiets komt die 9 jaar helaas niet dichterbij. Sterker nog, uit het onderzoek bleek dat er op dit gebied geen verschil was tussen mensen die aan lage tot gemiddelde inspanning doen en mensen die helemaal niets aan lichaamsbeweging doen. Tsja, laat die maar even inwerken….. We haasten ons wel te zeggen dat dit natuurlijk alleen betrekking heeft op het jonger eruit zien. Sporten heeft natuurlijk wel degelijk invloed op vele andere gezondheidsaspecten.

Hoe het werkt

Het heeft allemaal te maken met je ‘telomeres’. Ja, ook jij hebt die, het zijn de uiteinden van je chromosomen. Zie ze maar als een soort dakje of hoedje die je chromosomen beschermen tegen verslechtering.  Elke keer als een cel zich vermenigvuldigt dan wordt dat uiteinde korter. ‘Hoe korter, hoe ouder’ gaat hier op. In het onderzoek zijn naast een hele reeks aan gezondheids- en voedingsaspecten dus ook de lengtes van de telomeres gemeten.

De personen met de kortste telomeres bleken weinig tot niet te bewegen en vice versa. Hoe de telomeres zich beter in stand kunnen houden door inspanning is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk heeft het er mee te maken dat lichaamsbeweging ontstekingen en schadelijke (chemische) onbalansen tegengaat waardoor de hoedjes van de chromosomen niet aangetast worden.

Conclusie

Voor die 9 jaar jongere look moet je dus wel flink zweten: tot 5 keer per week minimaal een halfuurtje. Als je dat niet redt dan is dat geen schande. Gelukkig heeft regelmatig sporten ook nog vele andere voordelen voor je lichaam, al is een beetje jeugdigheid natuurlijk altijd mooi meegenomen.

Bronnen:

Menu