Brandstof

Bij inspanning zijn het de koolhydraten die de spieren als eerst gebruiken als brandstof. Ook de hersenen gebruiken het als brandstof. We hebben ze dus wel degelijk nodig in onze voeding.

Waarom wordt er dan vaak gezegd dat je er zo min mogelijk van moet eten? Daarvoor moeten we iets nuanceren. Koolhydraten kunnen namelijk worden onderverdeeld in twee categorieën.

  1. Snelle
  2. Langzame

Snelle koolhydraten:

Dit worden ook wel de enkelvoudige suikers genoemd. Ze worden snel door het lichaam opgenomen. Zorgen dus snel voor energie. Klinkt heel gunstig. Wat deze snelle varianten doen is de suikerspiegel verhogen. Het lichaam gaat de suikerspiegel weer terug brengen naar normaal door Insuline af te geven. Insuline zorgt ervoor dat het suiker in het bloed wordt opgenomen in bijvoorbeeld de spieren.  De suikerspiegel daalt ook weer snel omdat deze vorm zo snel wordt opgenomen. Wat je lichaam weer een seintje geeft, honger! De snelle koolhydraten verzadigen dus niet goed. Zo eet je gauw meer calorieën dan je lichaam nodig heeft.

Wanneer moet je snelle koolhydraten eten?

Bijvoorbeeld wanneer je bij inspanning een hongerklop krijgt. Je suikervoorraad is dan op. Je voelt je trillerig en zweterig, je fijne motoriek werkt niet meer zo goed, je bent bleek en hebt hoofdpijn. Je kunt ook prima wat snelle koolhydraten gebruiken vlak voor of direct na een training.

Langzame koolhydraten:

Dit worden ook wel  de complexe varianten genoemd. Ze worden langzamer door het lichaam opgenomen. Dit zorgt ervoor dat je er gedurende de dag energie van krijgt. Je bent langer verzadigd en zal minder snel honger hebben waardoor je minder eet.  Voedingsmiddelen die langzame koolhydraten bevatten zijn vaak ook hoog in vezels. En vezels zorgen weer voor een goede darmflora en hebben ook een verzadigend effect.

Hieronder een lijst van langzame en snelle koolhydraten:

Snelle koolhydraten

Langzame koolhydraten

Wit brood Volkoren brood
Witte rijst Zilvervliesrijst/bruine rijst
Witte pasta/couscous Volkoren pasta/quinoa/bulghur
Koek/taart/cake/snoepgoed Groente/ fruit
Aardappelen (gekookt) Bonen/ peulvruchten
Fruit (rijpe banaan, ananas, dadels, abrikozen) Zoete aardappel
Frisdranken Ongezoete vruchtensap

Bron: Sir Winston Fitness

Menu