Je verwacht waarschijnlijk een artikel over de heilzaamheid van biologisch eten, maar daar gaat het dit keer niet om. Nee, we hebben het over de kracht van natuurdocumentaires.

Wetenschappelijk onderzoek

Het kijken van natuurdocumentaires blijkt namelijk mensen gelukkig te maken en stress te verlagen. Dit is vast komen te staan in een onderzoek dat professor Keltner, emotie expert aan de Universiteit van Berkeley, deed in opdracht van de BBC.

Hij onderzocht 7.500 personen uit diverse landen en continenten, waaronder India, Zuid-Afrika, Australiƫ, Het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Hij analyseerde de gezichtsuitdrukkingen van de proefpersonen tijdens het kijken van korte clips met nieuws, drama en natuurdocumentaires zoals Planet Earth. Op basis hiervan konden hun emoties worden vastgesteld en geregistreerd.

Resultaten

En wat bleek? Het kijken naar natuurdocumentaires bleek voornamelijk positieve emoties op te roepen bij de proefpersonen. Denk hierbij aan emoties als ontzag, nieuwsgierigheid, vreugde, enthousiasme en geamuseerdheid. Tegelijkertijd namen emoties als nervositeit, angst, stress en vermoeidheid af. Hoewel je het soms misschien wat zielig vindt om een nietsvermoedende prooi gevangen en opgegeten te zien worden accepteer dat je toch vrij snel. De jager moet ook eten, anders gaat die op zijn beurt weer dood. De natuur blijft ons fascineren en biedt ons oneindig veel vermaak. Met de moderne opnametechnieken kunnen uitzonderlijke dingen prachtig in beeld worden gebracht. En dat bekijken is niet alleen leuk en leerzaam, maar is dus eigenlijk ook heel gezond voor je.

Bekijk het maar

Dus kijk dit weekend eens in de HD schatkamers van Netflix bijvoorbeeld, want die zit bomvol gave titels zoals Planet Earth, Life, Secrets of the Earth, The blue planet, Africa en veel meer natuurschoon. En misschien, heel misschien, kun je je partner wel overtuigen dat deze indrukwekkende beelden nog beter overkomen op een groter maatje 4K of HDR tv ;) Veel kijkplezier!

Bron: Sir Winston Fitness

Menu