Stress?

Gestrest? Nee, maar druk hebben we allemaal wel.  Je baan, je huishouden, boodschapjes doen, zorg voor kinderen en een leuk sociaal leven. En dan hebben we het nog niet gehad over hobby’s en alle telefoontjes, mailtjes en whatsappjes die dag en nacht binnen komen. En dan wil je ook nog sporten. Wanneer dan? En met welke energie?

Te moe en weinig energie

Jij ervaart dit misschien niet direct als stress, maar je lichaam wel. Je hebt te weinig rustpunten in je leven en dat betekent automatisch veel onrust en stress. Eén ding zijn alle onderzoekers het over eens: stress is niet goed voor je, tenzij je oog in oog staat met een wilde tijger. Dan moet je in de overlevingsstand, omdat je je moet verdedigen of omdat je voor je leven moet rennen. De vrijgekomen adrenaline verhoogt kortstondig onze capaciteiten. Maar zodra het gevaar is verdwenen gaat je lichaam ook direct weer terug in de rust stand. Je baas is misschien veeleisend en dominant, maar toch zeker geen tijger?!?

Wat is stress precies?

Er is sprake van stress wanneer de balans tussen rust en onrust er niet meer is. De onrust heeft bij ons al gauw de overhand. Want je bent praktisch de hele dag en avond druk in de weer om maar een uurtje uitgeblust op de bank te zitten met je serie of je tablet. Als die lichamelijke stress situatie aanhoudt ontstaan er veel echt onplezierige bijeffecten.

Wat doet die stress dan onbewust met je?

Bij stress maakt je lichaam het hormoon cortisol aan. Het is ontsteking remmend, maar wanneer er langdurig veel cortisol wordt aangemaakt zorgt dat ervoor dat je bloedsuiker stijgt. Dit veroorzaakt een kettingreactie. Je lichaam moet meer insuline aanmaken om je bloedsuiker weer om laag te krijgen. Maar doordat dit continue moet gebeuren lukt dat op een gegeven moment niet meer. Je lichaam raakt overwerkt en de insuline wordt niet meer goed aangemaakt. Hierdoor neemt je kans op overgewicht en diabetes drastisch toe. Tot overmaat van ramp raken je bijnieren uitgeput omdat ze niet meer zoveel cortisol aan kunnen maken. Dat uit zich door verlaging van spiermassa, verhoging buikvet, schommelingen van bloedsuikerspiegel, stemmingswisselingen, slecht slapen, chronisch vermoeidheid, verminderde tolerantie en depressie. Oeps, herken je ook al wat symptomen?

Kleine aanpassingen lifestyle

Nu je dit weet wil je best wel een paar kleine aanpassingen in je lifestyle veranderen. Het lijkt onmogelijk, maar probeer het maar eens. Een last zal van je schouders vallen en je zult je weer fit en energiek voelen.

Stel prioriteiten

We willen niks missen en aan de andere kant moeten we heel veel. Ga na wat voor jou het belangrijkste is. Vraag je zelf af wat als ik het niet doe vandaag? Wat is het ergste wat er kan gebeuren? Je bent geen superman of –vrouw en toveren kun je ook nog steeds niet.

Tip: Zet sporten in je prio lijst, ook al is het maar eenmaal per week.
Tip: Je kunt niet naar elk verjaardag, uitje of feestje. Iedereen heeft het druk en een ieder begrijpt het als het een keer niet uitkomt. Kies wie of wat je aandacht verdiend.

Plannen

Zorg ervoor dat de dingen waarvan je net hebt besloten ze de hoogste prioriteit hebben ook worden uitgevoerd. Zet ze in je agenda. Plan dat uurtje sporten of uurtje in bad liggen. Plan tijd voor jezelf.

Tip: zorg dat je planning realistisch blijft, plan wat uitloop/speling
Tip: loop je toch onverwacht uit je planning? Schrap dan 1 activiteit en ga verder volgens je planning in plaats van alle activiteiten te laat te beginnen en heel de dag zitten te haasten.

Stel grenzen

Iedereen wil wel wat van je of verwacht wel wat van je. Leer nee zeggen. Geef je eigen grens aan. Wees niet bang voor de reacties. En als er al mensen zijn die dat niet begrijpen dan ben je beter af zonder die.

Gezond eten

Geef je lichaam de brandstof die het nodig heeft. Blijf dagelijks af van geraffineerde suikers, fastfood, alcohol, snelle suikers, koffie. Kies voor veel groente, fruit, noten, vette vis. Ook voor tussendoor of bij je theetje op de bank zijn er voldoende verstandige en toch lekkere snacks. Verwen je zelf met die slechte, doch vaak lekkere, dingen in bijzondere omstandigheden. Op een feestje of af en toe in het weekend.

Tip: als je doordeweeks de alcohol en snelle suikers bant hoef je hier in het weekend niet krampachtig over te doen. Mits je met mate eet uiteraard.

Lang genoeg slapen

Zorg ervoor dat je aan voldoende nachtrust komt. Ga eerder achter de computer vandaan. Zet eerder de tv, telefoon of tablet uit. Zo zorg je ervoor dat je makkelijker in slaap kunt komen.

Tip: plan je bedtijd ook gewoon in behalve het te zien als een sluitpost op de dag. Dat doe je met op staan toch ook?

Menu