Facebook Menu
Facebook
Sir Winston Fitness
Menu
Overzicht

Nieuws

wel of niet in koelkast_sir winston fitness

Wel of niet in de koelkast bewaren

24 februari 2017

In de koelkast bewaar je dingen die je lekker vers wilt houden. Veel versproducten belanden daarom bij veel mensen al gauw in de koelkast. Niet voor alle versproducten is de koelkast de beste bewaarplek. We benoemen een paar producten die mensen ten onrechte vaak in de koelkast bewaren, of juist niet.

Aardappelen

Aardappelen in de koelkast is echt een no-go. Aardappelen bestaan voor een belangrijk deel uit zetmeel. Als je je aardappelen in de koelkast bewaard wordt dit zetmeel omgezet in suiker. Het resulteert in een veranderde textuur: je aardappel wordt heel papperig en zoet van smaak. Niet doen dus.

Eieren

Eieren kun je he beste wel in de koelkast bewaren. Je verlengd daarmee de houdbaar aanzienlijk omdat de groei van bacteriën wordt geremd. Daarmee geef je ziekmakers zoals salmonella en campylobacter minder kans. Je kunt je eieren het beste in de doos in de koelkast bewaren omdat ze dan niet uitdrogen en dus langer goed blijven.
Waarom liggen eieren dan in de winkel niet in de koeling vraag je je misschien af? Als een ei vochtig wordt kunnen schadelijke bacteriën er sneller groeien. Als de eieren in de winkel in de koeling zouden staan, en je neemt het vervolgens in een boodschappentas mee naar huis, dan treedt er, door het temperatuurverschil, condensvorming op. Door de eieren in de supermarkt buiten de koeling te bewaren treedt er minder condensvorming op en blijven de eieren langer goed. Om diezelfde reden wordt de temperatuur vanaf het moment dat de kip het ei heeft gelegd totdat het in de winkel ligt ook zoveel mogelijk gelijk gehouden.

Brood

Niks lekker dan een verse boterham, maar elke ochtend voor dag- en dauw naar de bakker wordt ‘m ook niet voor velen. We kopen dus al gauw brood voor meerdere dagen in en bewaren dit in de vriezer of koelkast. Dat eerste is totaal geen probleem. Met een beetje fantasie smaakt het nog heerlijk vers na ontdooien. Maar in de koelkast doen is niet aan te raden. Brood droogt ontzettend snel uit in de koelkast en je bammetje smaakt daardoor een stuk minder vers. Wel invriezen, maar niet in de koelkast dus.

Tomaten

Tomaten horen niet in je koelkast, maar gewoon in je fruitschaal. Binnen enkele uren nadat je je tomaten in de koelkast hebt gedaan veranderd de textuur en smaak van je tomaten. Ze verliezen hun heerlijk zoete smaak en ook worden minder geurstoffen afgegeven.

Koffie

Niet veel mensen die dit in de koelkast zullen bewaren denk ik, maar toch zijn er wel wat zaken om rekening mee te houden. Koffie moet je goed afgesloten bewaren op een donkere koele plek. Wist je trouwens dat je koffie wel prima kunt invriezen?

Basilicum

Niet doen. In je koelkast bedoelen we dan. Je kunt de versheid verlengen door je basilicum in een glas met water te zetten. Er is nog een reden waaro je basilicum beter niet in de koelkast kunt bewaren. Het neemt namelijk vrij snel de geur van andere producten op waardoor het ten koste gaat van de smaak. Behandel je basilicum dus liever als een bosje bloemen.

Komkommers

Voor komkommers geldt eigenlijk precies hetzelfde als voor tomaten. Buiten de koelkast bewaren dus, want anders veranderd de textuur, smaak en verkort je de houdbaarheid.

Avocado’s

In de koelkast of niet? Dat hangt er vanaf. In de koelkast stop (vertraag) je het rijpingsproces. Als je avocado’s al (bijna) rijp zijn en je wilt ze nog even bewaren dan kun je ze prima in de koeling stoppen. Maar als je niet rijpe avocado’s erin stopt dan kun je wachten tot je een ons weegt. Er bestaan trouwens lifehacks om het rijpingsproces van avocado’s te versnellen door ze bijv. te verwarmen in de magnetron. We hebben het zelf nog nooit geprobeerd.

Uien

Voor uien geldt dat zij vooral droog moeten blijven. Ze in je vochtige koelkast zetten is dus niet aan te raden want dan gaan ze rap schimmelen. Uien horen op een droge donkere plaats, net als aardappelen. Bewaar deze producten echter niet bij elkaar in de buurt want daardoor gaan ze allebei in kwaliteit achteruit. Je kunt wel knoflook bij je uien bewaren. Ook knoflook geeft de voorkeur aan donkere droge ruimtes. Zou je je knoflook in de koelkast bewaren dan zal het snel schimmelen en gaan spruiten.

Tot zover de producten waarbij de meeste mensen nogal eens de fout in gaan. Er zijn ongetwijfeld nog andere versproducten waarvan je je misschien afvraagt waar je ze moet bewaren. Laat het ons weten en we zullen ze aan dit lijstje toevoegen.

Bronnen: Voedingscentrum, Sir Winston Fitness

- Sir Winston Fitness Blog -
Gratis tips voor een gezonder leven

  • 2 keer per maand
  • Exclusieve tips:
      Voeding, Training, Lifestyle
  • Als eerste op de hoogte
Ja, stuur me de gratis tips